TAWARAN KHAS
PROMOSI AsySyakirin Olive House | Sempena 10 Hari Terakhir OKTOBER 2016
Bermula 20.10.2016(Khamis) hingga 30.10.2016(Ahad) selama 10 hari ini, pihak kami amat berbesar hati untuk memberikan pakej promosi *POS PERCUMA* ke seluruh Malaysia kepada semua para pengguna produk OLIVE HOUSE. Syaratnya, anda hanya perlu membuat belian produk Olive House sebanyak RM100.00 ke atas, ANDA TELAH LAYAK mendapat pakej tawaran khas ini.
Sekian, terima kasih.
HOTLINE
013-461 9694
Olive House Bukit Mertajam
Selamat datang ke teratak khidmat pemakanan dalam al-Quran untuk kesihatan kita. Blog ini hanyalah perkongsian ilmu, maklum balas, sahabat, teman dan kawan-kawan yang telah menggunakan dan mengamalkan produk OLIVE HOUSE. In shaa Allah, boleh kita berkongsi bersama juga mengenai gaya hidup Aafiyat Lifestyle, pemakanan sihat, natural, alami dan organik serta petua-petua perubatan yang mampu membantu pencegahan penyakit dan sebagainya. Selamat datang ke laman maya, "HOUSE of AAFIYAT LIFESTYLE"
Wednesday, 19 October 2016
BAHAYA MSG (MONOSODIUM GLUTAMAT) | Aafiyat Lifestyle
"SEDAAAP..., SEDAAAAAAP...., SEDAAAAAAAAAAP...."
Pernahkah Kita Terfikir, Mengapa Kita Berkata Demikian??
"Soal kata, lidah boleh bohong, soal rasa, lidah tak boleh bohong...."
Begitulah dialog dalam sebuah iklan mee segera dengan adegan yang agak melucukan. Memang, kalau kita rasa makanan itu sedap, kadang-kadang kita sendiri yang memberitahu dengan ikhlas kepada kawan-kawan kita. Kita rasa bersalah kalau berbohong.
Tapi dalam dunia hari ini, bukan sukar untuk membuat makanan menjadi sedap. Anda hanya perlu tambahkan MSG sebanyak-banyaknya. MSG atau monosodium glutamat (mononatrium glutamat) adalah bahan kimia perasa yang merangsang deria lidah kita lalu mentafsirkan makanan itu sebagai 'sedap'.
Untuk menguji adakah benar mee tersebut ditambah dengan MSG sebanyak-banyaknya, saya membeli sebungkus mee tersebut, menuangkan serbuk perencahnya ke dalam piring kecil lalu saya tambahkan sedikit air. Piring tersebut saya letakkan di dalam peti sejuk semalaman. Keesokannya, saya buka peti sejuk tersebut. Sebaik membuka peti sejuk, anda akan dapati bau yang kurang menyenangkan. Bau yang terlalu tajam menusuk hidung, itulah bau MSG. Saya tidak tahan baunya, lalu membuang kandungan piring tersebut. Sehingga 2 hari selepas itu, bau MSG masih kuat apabila saya membuka peti sejuk walaupun ianya telah dikeluarkan dari peti sejuk.
Oleh itu, saya pasti kenapa mee tersebut 'sedap' sangat (walaupun saya tidak pernah mencubanya!). Ia ditambah dengan kandungan MSG yang tidak terkawal. Mungkin 80 hingga 90 peratus kandungan serbuk perencahnya adalah MSG. Bayangkan anda memakan ajinomoto sebanyak itu dengan menggaulnya dengan mee tersebut.
Beginilah senario pengusaha makanan hari ini. Kerana MSG merupakan bahan yang 'dibenarkan', mereka tidak peduli sehingga sanggup menggunakannya sebanyak mungkin supaya produk makanan mereka menjadi sedap lalu mengaut keuntungan tanpa memperdulikan bahaya dan kesan kesihatan kepada pengguna. Saya sebagai pengguna yang cerewet sarankan supaya pembaca semua memboikot/meneliti/mengambil berat produk sebegini. Jangan beli makanan dari pengusaha yang tidak bertanggungjawab. Begitu banyak penulisan para ilmuan tentang bahaya MSG, anda boleh baca dan cubalah memanfaatkannya.
Sumber: TSM
Nukilan Semula: http://houseofquranicfoods.blogspot.com
Sebaran Umum: www.facebook.com/asysyakirin.oliveoil
Sumber: TSM
Nukilan Semula: http://houseofquranicfoods.blogspot.com
Sebaran Umum: www.facebook.com/asysyakirin.oliveoil
"MARI BERSAMA KAMI MENGAMALKAN GAYA HIDUP AAFIYAT"
Quranic Foods
BAHAYA MSG (MONOSODIUM GLUTAMAT) | Aafiyat Lifestyle
Tuesday, 18 October 2016
MAKANAN BERNUTRISI TINGGI BUKANLAH UBAT | Aafiyat Lifestyle
Ramai beranggapan #SuperFood atau makanan bernutrisi tinggi sebagai ubat!
Sudah menderita sakit baru mencari dan mahukan kesan sepantas mungkin.
Andai ia semudah itu, dunia In shaa Allah aman dari cerita-cerita penderitaan penghuninya dari pelbagai masalah kesihatan.
Fahami Konsep Pemakanan Sihat:
PERTAMA: Apa yang kita makan?
KEDUA: Apa kesannya kepada tubuh?
KETIGA: Apa kriteria/sukatan yang perlu difahami?
HOTLINE 013-461 9694
Monday, 17 October 2016
TANDA AWAL PENYAKIT DIABETES | Aafiyat Lifestyle
Sumber : www.webmd.com ‘Early Symptoms of Diabetes’
HOTLINE 013-461 9694
Instagram: asysyakirin_olivehouse
Quranic Foods
TANDA AWAL PENYAKIT DIABETES | Aafiyat Lifestyle
Thursday, 13 October 2016
PEMAKANAN SIHAT MENGIKUT PERSPEKTIF ISLAM DAN SAINS | Imam Muda Arrazi
MEMBONGKAR PEMAKANAN SIHAT
-----------------------------------------------
MENGIKUT PERSPEKTIF ISLAM DAN SAINS
====================================
Tarikh: 20 OKTOBER 2016( KHAMIS)
Masa: 10.00-12.00 Pagi
Tempat: Bilik Al-Hikmah, Majlis Perbandaran Kulim, Kedah
=====================================
"MARI BERSAMA KAMI MENGAMALKAN GAYA HIDUP AAFIYAT"
-----------------------------------------------
MENGIKUT PERSPEKTIF ISLAM DAN SAINS
====================================
Tarikh: 20 OKTOBER 2016( KHAMIS)
Masa: 10.00-12.00 Pagi
Tempat: Bilik Al-Hikmah, Majlis Perbandaran Kulim, Kedah
=====================================
"MARI BERSAMA KAMI MENGAMALKAN GAYA HIDUP AAFIYAT"
www.facebook.com/asysyakirin.oliveoil
HOTLINE 013-461 9694
Instagram: asysyakirin_olivehouse
HOTLINE 013-461 9694
Instagram: asysyakirin_olivehouse
Wednesday, 12 October 2016
KURMA & IBU MENGANDUNG | Dr. Zubaidi Hj. Ahmad
Amalan mengamalkan kurma selama dua bulan melahirkan anak membantu proses kelahiran. Dalam kajian ini 6 biji kurma diambil. Saya cadangkan lengkapkan tujuh biji.
Faedahnya:
1. The women who consumed date fruit had significantly higher mean cervical dilatation upon admission compared with the non-date fruit consumers.
Wanita yang mengamalkan kurma mengalami pembukaan servix yang lebih besar ketika dimasukkan wad berbanding dengan wanita yang tidak amalkan kurma.
2. Spontaneous labour occurred in 96% of those who consumed dates, compared with 79% women in the non-date fruit consumers. Use of prostin/oxytocin was significantly lower in women who consumed dates , compared with the non-date fruit consumers.
Kelahiran spontaneous berlaku pada 96% wanita yang mengamalkan kurma, (jadi penggunaan prostin/oxytocin untuk meransangkan kontraksi rahem dan pembukaan servix adalah kurang) berbanding dengan 78% wanita yang tidak amalkan kurma.
3. The mean latent phase of the first stage of labour was shorter in women who consumed date fruit compared with the non-date fruit consumers.
Purata masa untuk pembukaan servix yang sempurna (first stage) bagi wanita yang mengamalkan kurma lebih pendek dari wanita yang tidak amalkan kurma.
Rujukan:
J Obstet Gynaecol. 2011;31(1):29-31.
"The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery."
Boleh amal pengambilan kurma semasa hamil untuk memudahkan proses kelahiran. Bagi wanita yang ada diabetes boleh berbincang dengan doktor dahulu.
https://youtu.be/gzRM0QbCrc0
Sama-sama Kita Amalkan Gaya Hidup Aafiyat Bersama Olive House
houseofquranicfoods.blogspot.com
www.facebook.com/asysyakirin.oliveoil
HOTLINE 013-461 9694
Instagram: asysyakirin_olivehouse
Quranic Foods
KURMA & IBU MENGANDUNG | Dr. Zubaidi Hj. Ahmad
Subscribe to:
Posts (Atom)