AAFIYAT OLIVE HOUSE

AAFIYAT OLIVE HOUSE
"Sesungguhnya Allah S.W.T. menurunkan penyakit dan ubatnya dan menjadikan setiap penyakit pasti ada ubatnya. Maka, berubatlah kalian tapi jangan dengan yang HARAM."-(HR Abu Daud)

Wednesday, 12 August 2015

Produk SUGAR-FREE Menjadi TREND Terkini



Seorang sahabat membuka kotak plastik tertulis "sugar-free" kemudian memasukkan kandungan dari kotak itu ke dalam cawan minumannya. Lalu ia terus minum dengan penuh nikmat.

Saya bertanya, kenapa perlu gunakan ia di dalam minuman anda? Katanya dia mengalami diabetes. Doktor yang sarankan kepada dia gunakan produk ini sebagai ganti gula putih!

Nah! Siapa yang sarankan? Doktor!


Saya terus memberi maklumat yang mendalam tentang apa yang ada dalam produk 'sugar-free' itu. Saya katakan ia mengandungi bahan yang merbahaya iaitu aspartame dan ia dihasilkan oleh syarikat pembuat racun serangga iaitu Monsanto. Beliau tergamam, kelihatan seolah tidak percaya dengan kata-kata saya, seolah menganggap saya cuba bergurau apabila disebut syarikat racun serangga.

Memanglah kalau syarikat itu membuat racun serangga, tidak semestinya mereka meletakkan racun serangga dalam produk makanan mereka. Tapi teknologi yang diaplikasi dalam menghasilkan racun serangga yang tidak memerlukan mereka membuat kajian terhadap manusia, hanya untuk digunakan terhadap haiwan perosak sahaja. Tiada manusia yang mahu makan racun serangga kecuali mereka yang sudah tidak ingin meneruskan hidup lagi.



Aspartame mula ditemui secara tidak sengaja semasa kajian farmasitikal pada tahun 1965. Ia bahan kimia yang ditemui mempunyai rasa yang lebih manis dari gula.

Hari ini, syarikat-syarikat minuman gergasi telah mula menggunakannya sebagai pemanis 'semulajadi' ini sebagai ganti gula putih. Syarikat yang mula-mula mengkomersialkan aspartame ialah Nutra-Sweet. Kini, ia boleh ditemui di dalam produk Equal. Aspartame mengandungi 3 komponen utama iaitu metanol, asid aspartik dan phenylalanine.

Metanol adalah sejenis alkohol yang dipecahkan kepada beberapa komponen seperti formaldehyde dan asid formika yang boleh menjurus kepada kerosakan serius kepada tubuh manusia seperti mendapat penyakit kanser. Ia boleh berlaku dengan kuantiti yang sedikit sahaja. Mengapa ia tidak diharamkan oleh Jakim? Anda boleh tanya sendiri dengan mereka.

Asid aspartik juga sejenis toksik "excitotoxin" seperti MSG. Phenylalanine pula sejenis asid amino. Memang asid amino baik untuk tubuh kecuali jika ia diasingkan dari tindakbalas protin di dalam tubuh.

Semua komponen ini akhirnya akan berakhir dengan merosakkan sistem saraf hingga menyebabkan sel-sel mati.

Saya tidak perlu ulas panjang lagi tentang kandungan ini. Anda boleh dapatkan maklumat tentang aspartame di dalam post-post terdahulu ataupun buat carian Google.

Apa yang saya ingin perkatakan di sini ialah saranan doktor-doktor kepada penderita diabetes supaya mengambil Equal atau Nutra-Sweet atau apa saja bahan yang mengandungi aspartame sebagai menggantikan gula. Ia bukan memperbaiki keadaan kesihatan mereka, sebaliknya semakin merosakkan. Yang sedia menderita diabetes kini berisiko mendapat kanser, darah tinggi dan penyakit jantung. Ini tindakan yang bodoh. Sebenarnya, doktor tidak peduli tentang kesan sampingan produk-produk seperti ini kerana mereka tidak punya pengetahuan tentang kajian yang dijalankan oleh para penyelidik dan saintis yang jujur. Pengetahuan mereka bergantung kepada apa yang mereka belajar dari ilmu perubatan moden. Mereka tidak mampu berfikir di luar lingkungan. Para doktor bukan seperti jurutera. Doktor tidak boleh mengubahsuai apa yang telah sedia ada. Para jurutera pula perlu berhempas pulas mencari idea di luar lingkungan.

Semakin ramai orang sakit, ia memberi pulangan perniagaan kepada doktor-doktor konvensional. Mereka menjana keuntungan dari penderitaan orang lain. Jika semua orang sihat, tiada siapa perlukan ubat. Dan sudah tentu Equal atau Nutra-Sweet tidak disarankan oleh doktor kepada pesakit diabetes. Hari-hari makan sebiji epal, menjauhkan anda dari doktor.

Jika anda ingin selalu bertemu dengan doktor, ikutilah nasihat para doktor.


Sumber: The Secret Medicines (TSM)

Tuesday, 11 August 2015

Jus Delima Az-Granata Olive House


Jus Delima Az-Granata Olive House:

1. 1000ml: RM69.90
2. 200ml: RM23.90

*GST ditanggung OLIVE HOUSE
*Caj pos dikenakan

✔Jus Delima GRANTE merupakan 100% JUS TULEN semula jadi yang dihasilkan oleh AZNAR iaitu pengeluar jus delima terbesar di Geokchay, Azerbaijan.

✔Delima dari daerah ini digelar sebagai "THE REAL AZERBAIJAN POMEGRANATES" dan telah memenangi pengiktirafan dunia.

✔Rahsia kehebatan rasa dan kualiti delima Geokchay disebabkan oleh pengaruh iklimnya dan struktur tanah yang unik.


Manfaat Kepada Kesihatan:

✔ Membantu bertindak sebagai anti-kanser dan menghalang pembentukkab sel barah.
✔ Membantu meningkatkan kesuburan dan fungsi seksual lelaki dan wanita.
✔ Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
✔ Membantu menghapuskan maslah cacing pada kanak-kanak.
✔ Membantu mencegah obesiti.
✔ Membantu mengurangkan batuk dan lelah.
✔ Membantu merawat masalah jerawat.
✔ Membantu mengelakkan alahan bagi ibu mengandung dan membantu perkembangan otak bayi di dalam kandungan.

✔100% TULEN SEMULAJADI
.
.
.
WhatsApp/SMS: 013-4619694/013-4079445
.
.
.
#JusDelima
#AzGranata
#OliveHouse
#AsySyakirinEnterprise

houseofquranicfoods.blogspot.com

Monday, 10 August 2015

Masalah Resdung & Hidung Tersumbat



Soalan Daripada Pelanggan(Masalah Resdung+Hidung Tersumbat):

Assalammu'alaikum doktor. Ada pesakit yang mengalami hidung tersumbat pada waktu pagi dan malam. Semasa terjadi, lendir keluar dari hidung yang dalam dan masuk ke mulut dan pesakit juga kerap berdehem-dehem ketika mengalami masalah ini. Bagaimanakah untuk mengatasi masalah tersebut dan bagaimana makanan sunnah boleh mengubati penyakit tersebut?

Jawapan Dari Dr. Salman:

Wa'alaikumsalam. Simptom di atas merupakan simptom resdung/allergic rhinitis.

Allergic rhinitis:

Alergi berlaku sebagai tindakbalas tubuh kepada alergen. Alergen dilihat oleh tubuh sebagai bendasing yang mesti disingkirkan, maka berlakulah allergic reaction seperti gatal dan bengkak pada sistem yang terlibat. Doktor biasanya memberi ubatan antihistamin bagi mengurangkan tahap histamin yang membawa kepada simptom di atas.Kandungan oleocanthal di dalam olive oil mempunyai natural anti inflammatory + antioksidan + vitamin E yang menstabilkan sistem imun tubuh agar lebih toleran kepada bahan yang dianggap bendasing tersebut seterusnya mengawal perkembangan alergi.


Jawapan Dari Dr. Hafizah:

Wa’alaikumsalam. Ini adalah masalah resdung dan adalah amat baik sekiranya mengamalkan secara istiqamah semua Quranic Food dan juga habbatus sauda 1gram sehari. Elakkan makanan proses terutamanya yang mengandungi gandum, gula dan susu.Amalkan berbekam sebulan sekali terutama pada tarikh-tarikh baik yang ada dalam hadis. Wallahu a'lam. 

Sumber: Olive House Medic & Business

Sunday, 9 August 2015

Minyak Zaitun Membantu Cegah Penyakit KRONIK



MINYAK ZAITUN BANTU CEGAH PENYAKIT KRONIK

Oleh: Dr Norman Mohd Norawi

Pemakanan sihat adalah kunci kesihatan yang baik. Pemahaman mengenai makanan sihat sangat penting untuk menjaga kesihatan. Pengetahuan mengenai lemak atau minyak sihat sangat penting untuk kesihatan kerana bukan semua lemak atau minyak tidak sihat.

Sejak 50 tahun lalu, kajian sains menunjukkan antara minyak yang sihat untuk kesihatan adalah minyak zaitun. Minyak zaitun berasal daripada buah zaitun (olea europaea) yang banyak digunakan dalam pemakanan dan juga kegunaan luar untuk disapu pada kulit.

Antara makanan sunnah yang banyak diamalkan ialah minyak zaitun. Sejak 1,400 tahun lalu, Nabi Muhammad SAW menganjurkan penggunaan minyak zaitun kerana khasiatnya yang besar dikeluarkan dari pohon zaitun.

Allah SWT bersumpah dengan buah zaitun dan buah tin dalam surah at-Tin ayat satu menunjukkan buah zaitun adalah hebat dan mempunyai khasiat kesihatan yang sangat tinggi.

Firman Allah SWT dalam surah an-Nahl ayat 11: “Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.”

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar ra, Rasulullah SAW bersabda: “Minumlah minyak zaitun dan berminyak dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati.” (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah).

Kajian saintifik membuktikan khasiat minyak zaitun dan ia adalah bahan utama dalam makanan Mediterranean yang terbukti secara saintifik sangat menyihatkan.

Minyak zaitun mengandungi lemak mono tak tepu (MUFA) yang menyihatkan, di samping lemak tepu dan juga lemak poli tak tepu (PUFA) termasuk Omega 3 dan 6.

Minyak zaitun juga mengandungi bahan antioksidan iaitu hydroxy tyrosol, oleocanthal, squalene dan beta karotin. Ia juga mengandungi vitamin E tokoferol dan juga vitamin K.

Kajian sains menunjukkan penduduk di Mediterranean yang banyak mengambil minyak zaitun dalam pemakanan mereka mempunyai kadar sakit jantung yang jauh lebih rendah berbanding penduduk di Amerika Utara dan utara Eropah.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Pharmacological Research 2007 berdasarkan kajian mendalam yang dijalankan oleh Prof Maria Covas di Sepanyol menunjukkan seseorang yang mengambil minyak zaitun secara kerap akan mempunyai risiko lebih rendah mendapat penyakit kardiovaskular iaitu penyakit jantung, darah tinggi, strok dan kolesterol tinggi.

Kajian ini juga menunjukkan pengambilan minyak zaitun secara kerap akan mengurangkan masalah keradangan dan disfungsi endothelium saluran darah koronari serta penyumbatan saluran darah (thrombosis).

Kajian lain yang dijalankan di National Institute of Health and Medical Research (INSERM) di Bordeaux, Perancis menunjukkan pengambilan minyak zaitun setiap hari mampu mencegah angin ahmar atau strok.

Kajian ini dilaporkan dalam jurnal perubatan Neurology pada 2011 yang menunjukkan seseorang yang mengambil minyak zaitun setiap hari mempunyai 41 peratus risiko lebih rendah mendapat strok berbanding seseorang yang tidak mengambil minyak zaitun.

Satu lagi kajian menarik menunjukkan pengambilan minyak zaitun setiap hari juga boleh mencegah kanser payudara. Sepasukan ahli sains dari Universitat Autonoma de Barcelona di Sepanyol melaporkannya pada 2010.

Pengkaji ini mendapati minyak zaitun mengurangkan aktiviti onkogen p21Ras, mencegah kerosakan DNA sel dan menggalakkan kematian sel kanser payudara secara spontan.

Kajian ini menunjukkan minyak jagung yang kaya dengan Omega 6 mempunyai kesan yang bertentangan dengan minyak zaitun. Oleh itu pengambilan minyak zaitun boleh kita amalkan sebagai suplemen harian untuk mencegah penyakit berbahaya.

Kajian oleh ahli sains Jepun yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Medical Science Monitor pada 2004 menunjukkan pengambilan minyak zaitun oleh 28 pesakit yang mempunyai masalah kolesterol tinggi selama enam minggu membantu menurunkan paras kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL.

Saintis berpendapat kesan ini kandungan asid oleic (MUFA), phenol dan vitamin E dalam minyak zaitun. Kajian diterbitkan dalam British Medical Journal pada 2012 menunjukkan menggoreng menggunakan minyak zaitun dan minyak bunga matahari tidak meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung.

Kajian ini membabitkan 40,000 peserta yang dijalankan oleh University Madrid di Sepanyol. Walaupun menggoreng menggunakan minyak zaitun akan mengurangkan khasiatnya, ia tetap memberi manfaat dengan tidak meningkatkan risiko penyakit jantung.

Kajian khusus mengenai penyakit Alzheimer juga mendapati minyak zaitun boleh mencegah penyakit ini kerana kandungan bahan ‘oleocanthal’ didalamnya.

Bahan oleocanthal ini membantu mengeluarkan protein beta-amyloid yang tidak normal daripada otak seseorang. Kajian ini menunjukkan penyakit Alzheimer mempunyai kadar rendah dalam kalangan penduduk di kawasan Mediterranean berbanding wilayah lain di seluruh dunia. Kajian ini diterbitkan dalam jurnal perubatan Chemical Neuroscience pada 2013.

Pelbagai lagi kajian saintifik yang dijalankan di seluruh dunia menunjukkan penggunaan mi­nyak zaitun mengurangkan masalah kemurungan, menguatkan memori, bengkak pankreas akut (acute pancreatitis), penyakit hati akibat stres oksidatif dan penyakit bengkak usus (ulcerative colitis).

Kita boleh mengamalkan minyak zaitun dalam pemakanan seharian sebagai makanan kesihatan atau diambil sebagai suplemen harian untuk membantu mencegah pelbagai penyakit kronik. Niatkan pengambilan minyak zaitun ini sebagai mengikut sunah Rasulullah SAW mudah-mudahan kita mendapat keberkatan, insya-Allah.

Artikel ini disiarkan akhbar #HarianMetro(www.hmetro.com.my/node/69166#) pada: Ahad, 9 Ogos 2015 @ 5:01 AM

Sumber: |House of Quranic Foods|™ >houseofquranicfoods.blogspot.com<

Friday, 7 August 2015

Masalah Apendiks



Soalan Dari Pelanggan (Masalah Apendiks) Assalammu'alaikum doktor. Bagaimana hendak mencegah dan merawat apendiks? Adakah dengan membuang/memotongnya mampu mencegah ia daripada berulang sakit lagi? Adakah juga MZ/SCT dapat membantu? Mohon nasihat dari doktor. Jawapan Dari Dr. Salman: Wa’alaikumsalam. Apendiks ialah salur buntu pada usus yang menjadi tempat pengumpulan bakteria baik bagi usus walaupun fungsi sebenarnya masih tidak diketahui. Radang apendiks menyebabkan sakit di bahagian perut bawah kanan dan jika dibiarkan boleh menjadi nanah atau punca jangkitan darah. Rawatan biasa ialah antibiotic & appendicectomy iaitu pembedahan kecil membuang apendik. MZ dan Fig Vinegar boleh dicuba pada peringkat awal untuk mengurangkan radang tetapi jika sakit perut bertambah disertai demam. Sila rujuk ke hospital kerana dikhuatiri apendik boleh pecah di dalam sesetengah kes dan memerlukan pembedahan kecemasan. Jawapan Dari Dr. Hafizah: Wa’alaikumsalam. Penyakit appendicitis adalah radang atau inflamasi pada organ appendix. Appendix adalah organ umpama unjuran mukosa pada usus besar di persimpangan usus besar dan usus kecil. Dahulu, saintis dengan mudah mengatakan appendix adalah organ yang tidak berguna dan dengan itu merasa tidak bersalah membuangnya berbanding mengubatinya. Appendix adalah lubuk bakteria baik dan membantu pencernaan cellulose dari tumbuhan. Seseorang yang terkena appendicitis bermakna telah terlalu banyak mengambil makanan proses atau mungkin mempunyai tabiat makan secara berlebihan. Semua ini menyumbang kepada kerosakan dinding usus dan ketidakseimbangan flora dalam usus. Dan ketidakseimbangan inilah yang menyebabkan penyakit. Kembalikan keseimbangan usus dengan beramal makan gaya Rasulullah S.A.W. dan makanan dalam al-Quran dan elakkan makanan proses yang syubhah. Wallahu a'lam. Sumber: Olive House Medic & Business.

Khasiat & Manfaat 5 Pemakanan Sunnah



Soalan Dari Pelanggan (Khasiat & Manfaat 5 Pemakanan Sunnah):

Assalammu'alaikum doktor hafizah. Bolehkah doktor terangkan apakah khasiat mahupun manfaat yang khusus bukan umum dari 5 pemakanan iaitu minyak zaitun, buah teen, cuka buah teen, delima, kurma, dan anggur kepada sistem tubuh badan kita? Contohnya, kurma amalan yang baik khusus memberikan tenaga/kadbohidrat kepada tubuh.

Jawapan Dari Dr. Hafizah:

Wa’alaikumsalam. Khasiat khusus Quranic Food susah hendak jawab soalan ini sebab kita membicarakan tentang 'superfood' dan 'superfood' mempunyai sangat banyak komponen yang membantu badan dari pelbagai segi. Ia bukanlah semudah mengatakan nasi sebagai sumber karbohidrat. Cuma apa yang boleh digeneralisasikan:

- Kurma🌰: Glukosa segera.
- Teen🍑: Fiber, mineral dan elektrolit.
- Delima🍒: Antioxidant, punicalagin, food for blood and blood vessels.
- Minyak Zaitun🍶: Lemak baik dan polyphenols.
- Anggur🍇: Resveratrol dan vitamins.

Khasiat mereka berlima ini terlampau banyak. Amalkanlah selalu.

Sumber: Olive House Medic & Business.